Här en sammanfattning med tips inför sommaren och semestern 2024. Tips för en billigare eller gratis semester! Listan uppdateras allteftersom, berätta gärna i kommentarer om du har fler tips!

I kategorin Sommaren 2024 samlas tips för gratis, erbjudanden och rabatter!

https://www.gratisguiden.se/erbjudande-kategori/sommaren-2024

Låna sport- och fritidsutrustning gratis

Om du vill campa eller syssla med någon sport under sommaren är Fritidsbanken ett bra val. På Fritidsbanken lånar du sport- och friluftsutrustning gratis i 14 dagar. Fritidsbanken finns på 120 platser i landet och där kan du låna allt från fotbollsskor och innebandyklubbor till flytvästar och tremannatält.

https://www.fritidsbanken.se

Vill du hyra utrustning billigare finns hygglo ca 40% billigare än hos företag.

https://www.hygglo.se

Gratis nöjen och aktiviteter

På barnsemester.se finns en lista på olika nöjen och aktiviteter som passar barnfamiljer och som är gratis. Äventyrsparker, bad med mera som kan besökas helt gratis.

https://www.barnsemester.se/sverige/gratis

Att besöka naturreservat är också ett gratis semesternöje. Välj ort hos länsstyrelsen och få en lista över vilka naturreservat som du kan besöka gratis där du kan vandra, plocka bär, rida, klättra i berg, paddla över stilla sjöar, kika på fåglar, upptäcka grottor, åka skidor, bada, mysa med kaffekorg och så mycket mer.

https://www.lansstyrelsen.se/stockholm/besoksmal/naturreservat.html?

https://www.sverigesnationalparker.se

Ett festivalpass till en sommarfestival brukar kosta några tusenlappar. Som tur är finns det dock många av gratisalternativ. Festivaler som har helt gratis inträde.

https://www.rixfmfestival.se

https://www.rolfsbuss.se/event

Tävla om en gratis resa

Tävla om en resa. Har man riktigt tur eller är väldigt skicklig på slogans/motiveringar så finns möjligheten att vinna en gratis semester.

https://www.tavlingsguiden.se/tavling-kategori/resor/

Om ni har hittat något att besöka som en nationalpark så varför inte fixa transport dit gratis också. För att ta sig dit man vill finns Hertz Freerider. Som medlem i Hertz Freerider kan du boka gratisresor med Hertz hyrbilar för transferkörningar.

https://www.hertzfreerider.se

För att hyra en bil billigare finns tjänster som GoMore. Där du kan hyra en bil av en privatperson som inte använder den just då. Är du student finns studentrabatt genom Mecenat och har du ett kort genom P.F.C. Premium får du 300 kr rabatt på hyran.

https://gomore.se

House swapping. En av de dyraste sakerna med att resa brukar vara hotell. Med house swapping kan ni byta boende med en annan familj. De får semestra där ni bor och ni får semestra där de bor. Man byter helt enkelt boende någon vecka eller två. Här nedan listas ett par sajter som förmedlar sådana här byten. De här tjänsterna tar ut en avgift på provision så helt gratis blir det inte. Men finns även möjlighet att annonsera själv om byten på sociala medier.

Att tänka på vid house swapping är att kontrollera med försäkringsbolag så hemförsäkring gäller samt om man bor i hyres eller bostadsrätt om det är ok att byta boende.

https://www.homeexchange.com/

https://www.lovehomeswap.com/

Hitta ställen med billigare eller ibland helt gratis prylar. Göteborgs Stad och Kollaborativ Ekonomi Sverige nylanserar Smarta Kartan. Smarta Kartan är en digital karta som visar alternativ till att köpa nytt. På smartakartan.se finns allt från cykelkök och bytesgrupper till gratisbutiker och bilpooler. Första Smarta Kartan skapades genom ett samarbete i ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan den ideella föreningen Kollaborativ Ekonomi Sverige (dåvarande Göteborg) och Göteborgs Stad, förvaltningen konsument- och medborgarservice. Därefter har Smarta Kartan växt till att inkludera fler områden i Sverige. I skrivande stund Gävle, Göteborg, Karlstad, Malmö, Stockholm, Sjuhärad.

https://www.smartakartan.se/

Börja fiske är ett återkommande projekt där barn och ungdomar för låna fiskeutrustning gratis och även får ett gratis fiskekort.

https://www.sportfiskarna.se/borjafiska

För kryssningar med Viking Line. Gå med i Club Viking och håll utkik på den här sidan. Här listar Viking Line specialerbjudanden för klubbmedlemmar.

https://www.vikingline.se/viking-line-club/medlemsformaner/erbjudanden/

Den här sidan tipsar som namnet antyder om gratis aktiviteter i Stockholmsområdet.

https://gratisistockholm.nu

SJ Prio

 • Rabatt på Best Western Hotels & Resorts
 • 100 kr rabatt till Gröna Lund i sommar
 • 100 kr rabatt till Kolmården i sommar
 • 10% rabatt på First Hotels
 • Rabatt på utvalda cykelpaket med boende, mat och föreslagna turer hos Sweden by Bike och Norway by Bike
 • 20% rabatt till Tivoli i Köpenhamn
 • Alltid rabatt på Scandic Hotels
 • 20% rabatt på entrébiljetter till Junibacken
 • Upp till 15% rabatt på hyrbil från Hertz

Lidl Plus

 • Upp till 39 Liseberg
 • 15% JumpCamp Summer
 • 15% rabatt boende Astrid Lindgrens Värld
 • 20 strawberry

Som Coop-medlem får du alltid minst 800 kr i rabatt hos TUI. Dessutom tjänar du bonuspoäng på din resa.

https://www.coop.se/medlem/partnererbjudanden/tui

Som Coop-medlem får du 10% rabatt på tågresor med SJ. Gäller bokningar som görs 10 dagar före avresa.

https://www.coop.se/medlem/partnererbjudanden/sj