Här en sammanfattning med tips inför sommaren och semestern 2023. Tips för en billigare eller gratis semester! Listan uppdateras allteftersom, berätta gärna i kommentarer om du har fler tips!

Låna sport- och fritidsutrustning gratis

Om du vill campa eller syssla med någon sport under sommaren är Fritidsbanken ett bra val. På Fritidsbanken lånar du sport- och friluftsutrustning gratis i 14 dagar. Fritidsbanken finns på 120 platser i landet och där kan du låna allt från fotbollsskor och innebandyklubbor till flytvästar och tremannatält.

https://www.fritidsbanken.se

Vill du hyra utrustning billigare finns hygglo ca 40% billigare än hos företag.

https://www.hygglo.se/

Gratis nöjen och aktiviteter

På barnsemester.se finns en lista på olika nöjen och aktiviteter som passar barnfamiljer och som är gratis. Äventyrsparker, bad med mera som kan besökas helt gratis.

https://www.barnsemester.se/sverige/gratis

Att besöka naturreservat är också ett gratis semesternöje. Välj ort hos länsstyrelsen och få en lista över vilka naturreservat som du kan besöka gratis där du kan vandra, plocka bär, rida, klättra i berg, paddla över stilla sjöar, kika på fåglar, upptäcka grottor, åka skidor, bada, mysa med kaffekorg och så mycket mer.

https://www.lansstyrelsen.se/stockholm/besoksmal/naturreservat.html?

https://www.sverigesnationalparker.se/

Gå på festival gratis i sommar

Ett festivalpass till en sommarfestival brukar kosta några tusenlappar. Som tur är finns det dock många av gratisalternativ. Festivaler som har helt gratis inträde. Här listas också stadsfestivaler som också ofta har gratis inträde. T.ex fyller Göteborg 400 år 2023 och det kommer t.ex bjudas på stor festival i Frihamnen i början av juni med gratis inträde.

https://www.gratisfestival.se

Tävla om en gratis resa

Tävla om en resa. Har man riktigt tur eller är väldigt skicklig på slogans/motiveringar så finns möjligheten att vinna en gratis semester.

https://www.tavlingsguiden.se/tavling-kategori/resor/

Gratis eller billigare resor

Om ni har hittat något att besöka som en nationalpark så varför inte fixa transport dit gratis också. För att ta sig dit man vill finns Hertz Freerider. Som medlem i Hertz Freerider kan du boka gratisresor med Hertz hyrbilar för transferkörningar.

https://www.hertzfreerider.se

För att hyra en bil billigare finns tjänster som GoMore. Där du kan hyra en bil av en privatperson som inte använder den just då. Är du student finns studentrabatt genom Mecenat och har du ett kort genom P.F.C. Premium får du 300 kr rabatt på hyran.

https://gomore.se/

Res billigare i Skåne under sommaren. Med sommarbiljetten reser du så mycket du vill inom Skåne för 829 kronor mellan 15 juni och 15 augusti.

https://www.skanetrafiken.se/aktuellt/sommarbiljetten/sommarbiljetten-2023/#/

So medlem i SJ Prio får du bl.a rabatt på Scandic Hotels och medlemsrabatt på utvalda cykelpaket hos Sweden by Bike och Norway by Bike, 100 kr rabatt när du köper en Ticket to Ride till Gröna Lund i sommar. 100 kr rabatt på biljetter till Kolmården, rabatt på tågresor, mat med mera.

https://www.sj.se/sv/min-sida/mina-erbjudanden.html

I Stockholm. Ungdomar åker gratis i kollektivtrafiken på sommarlovet. Sommarlovskortet innebär att du som är barn eller ungdom mellan 12 och 18 år åker gratis i kollektivtrafiken.

https://www.regionstockholm.se/om-regionstockholm/ekonomi/Ekonominyheter/Behallare-for-ekonominyheter/2022/12/budget-2023-ungdomar-aker-gratis-i-kollektivtrafiken-pa-sommarlovet/

https://sl.se/biljetter/sommarlovsbiljetten/

Linje 130 tar dig till Värmlands största naturreservat Glaskogen mellan 26 juni och 13 augusti 2023. Du kan åka med busslinjen både från Karlstad och från Arvika. När du köper en bussbiljett till Glaskogen bjuder Stiftelsen Glaskogen på 50 kronors värdecheck till Café Carl och ett tredagars Glaskogskort. Glaskortet ger fri tillgång till att vandra, paddla, cykla och/eller fiska i naturreservatet samt nyttja ved och eldplatser, vindskydd, övernattningsstugor, soptunnor och toaletter som finns i naturreservatet.

https://www.varmlandstrafik.se/31800.html

Under sommarlovet 2023 är det fria bussresor för barn och ungdomar (7-19 år) i Västerås. Sommarlovskortet gäller för fria resor med VLs bussar inom Västerås kommun. Du kan åka på samtliga VLs bussar så länge du kliver på och av vid en busshållplats inom Västerås kommun.

https://www.vasteras.se/sommarlovskort2023

Res obegränsat i Värmland till riktigt bra pris. Värmlandstrafiks sommarbiljett. Sommarbiljetten för skolungdom, ungdom, senior och student gäller för resor med buss och tåg under perioden 12 juni – 20 augusti. Priset är 795 kr. Biljetten för vuxen gäller 15 juni – 20 augusti och kostar 1395 kr för resor i hela Värmland.

https://www.varmlandstrafik.se/30943.html

Håll utkik efter sommarkort i just din region. De brukar släppas i början av juni.

Övrigt

Hitta ställen med billigare eller ibland helt gratis prylar. Göteborgs Stad och Kollaborativ Ekonomi Sverige nylanserar Smarta Kartan. Smarta Kartan är en digital karta som visar alternativ till att köpa nytt. På smartakartan.se finns allt från cykelkök och bytesgrupper till gratisbutiker och bilpooler. Första Smarta Kartan skapades genom ett samarbete i ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan den ideella föreningen Kollaborativ Ekonomi Sverige (dåvarande Göteborg) och Göteborgs Stad, förvaltningen konsument- och medborgarservice. Därefter har Smarta Kartan växt till att inkludera fler områden i Sverige. I skrivande stund Gävle, Göteborg, Karlstad, Malmö, Stockholm, Sjuhärad.

https://www.smartakartan.se/

Börja fiska. Sidan inne uppdaterad för 2023 ännu men Börja fiske är ett återkommande projekt där barn och ungdomar för låna fiskeutrustning gratis och även får ett gratis fiskekort.

https://www.sportfiskarna.se/borjafiska

För kryssningar med Viking Line. Gå med i Club Viking och håll utkik på den här sidan. Här listar Viking Line specialerbjudanden för klubbmedlemmar. Just nu bl.a 50% rabatt på Cinderella kryssningar.

https://www.vikingline.se/viking-line-club/medlemsformaner/erbjudanden/

Hos Let´s deal hittar du rabatt och erbjudanden på fritidsresor, weekendresor, sista minuten med all inclusive, hotell, flyg och mycket mer.

https://letsdeal.se/resor

Den här sidan tipsar som namnet antyder om gratis aktiviteter i Stockholmsområdet.

https://gratisistockholm.nu

House swapping. En av de dyraste sakerna med att resa brukar vara hotell. Med house swapping kan ni byta boende med en annan familj. De får semestra där ni bor och ni får semestra där de bor. Man byter helt enkelt boende någon vecka eller två. Här nedan listas ett par sajter som förmedlar sådana här byten. De här tjänsterna tar ut en avgift på provision så helt gratis blir det inte. Men finns även möjlighet att annonsera själv om byten på sociala medier.

Att tänka på vid house swapping är att kontrollera med försäkringsbolag så hemförsäkring gäller samt om man bor i hyres eller bostadsrätt om det är ok att byta boende.

https://www.homeexchange.com/

https://www.lovehomeswap.com/

Sommarerbjudande till barnfamiljer hos Scandic. Barn till och med 12 år bor för 0 kr i vuxens rum, får en god välkomstdryck vid ankomst och kan på utvalda hotell se filmvisningar med popcorn. Gäller på Scandics svenska hotell mellan 23 juni och 13 augusti 2023.

https://www.scandichotels.se/erbjudanden-och-weekendpaket/sommar-hos-scandic